BerovingDiefstalHulpverleningmisdrijfOnderzoekPersberichtenPolitie

20-jarige man aangehouden voor poging oplichting 82-jarige man | Rotterdam

Rotterdam – Een 82-jarige man uit Rotterdam was een 20-jarige oplichter te slim af, waardoor die op heterdaad aangehouden kon worden. De man schakelde de politie in toen hij vermoedde dat hij telefonisch werd opgelicht.

De man kreeg op vrijdag 23 mei rond 16.45 uur een telefoontje van een man die zei namens de bank te bellen. De oplichter vertelde de man dat er geld van zijn rekening zou zijn gehaald. Hij moest zijn pincodes doorgeven zodat deze telefonisch gewijzigd konden worden. De passen zouden de volgende dag worden opgehaald door een “agent”. Nadat de man wel zijn pincodes telefonisch had doorgegeven om deze te wijzigen, kreeg hij toch argwaan en belde de politie.

Op zaterdag 24 mei werd de man weer gebeld door de nepbankmedewerker met de mededeling dat de politieagent onderweg was. Terwijl de man nog aan de telefoon is met de nepbankmedewerker gaat zijn deurbel. Het slachtoffer heeft van de nepbankmedewerker een verificatiecode gekregen die hij kon vragen aan de politieagent.  Wanneer de codes met  elkaar overeenkomen, doet de man de deur open waarop de echte politieagenten de man kunnen aanhouden.

Pas op voor babbeltrucs
Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van uw geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken u aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag. Klik hier voor meer informatie over deze vorm van misdaad.

Belangrijke waarschuwing
De politie wil opnieuw waarschuwen voor de praktijken van oplichters. Ze doen zich voor als nep-bankmedewerker of nepagent en proberen mensen te bestelen.

Smoes
Word u onverwacht gebeld door iemand die zegt van de bank of fraudehelpdesk te zijn, let dan goed op als:

  • U uw geld moet overboeken naar een zogenaamde ‘veilige rekening’, omdat er sprake zou zijn van een digitale dreiging of fraude.
  • U gevraagd wordt om in te loggen in uw bankomgeving of uw inloggegevens en/of pincode door te geven.
  • De zogenaamde bankmedewerker iemand naar u toe wil sturen om uw bankpas en/of waardevolle spullen op te halen en ‘veilig te stellen’.

Wat moet u doen?

  • Hang op en bel zelf uw bank op het bij u bekende nummer. Weet u dat nummer niet? Zoek het telefoonnummer altijd op via uw eigen papieren administratie of via uw online bankierenapp.
  • Vraag na of uw bank u inderdaad gebeld heeft.
  • Geef nooit uw inloggegevens of pincode door. Bij verdachte activiteiten zal de bank uw rekening blokkeren, u hoeft nooit geld over te maken naar een ‘veilige rekening’.
  • Geef niemand uw pinpas mee, ook niet als ie wordt doorgeknipt.
  • Waarschuw de politie. Komt er iemand bij u aan de deur, dan belt u direct 112. In andere gevallen belt u de politie via 0900-8844.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.