Zeven aanhoudingen na bankhelpdeskfraude | Rotterdam – Nederland
Nederland – De politie hield maandag zeven mannen aan op verdenking van bankhelpdeskfraude. De verdachten zouden alleen al in Oost-Brabant vele mensen voor meer dan 125.000 euro hebben opgelicht.
De verdachten komen uit Vlissingen, Dordrecht, Rotterdam, Gouda en Tilburg en zijn tussen de 17 en 24 jaar oud. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Onderzoek
De recherche startte het onderzoek eind 2023 toen een opmerkzame bank de politie waarschuwde dat er een mogelijke oplichting gaande was in Helmond. Op dat moment stond er namelijk een man bij iemand in huis die zich uitgaf als medewerker van een bank. Hij probeerde al geld van de rekening van het slachtoffer af te schrijven. Voorafgaand aan zijn komst was het slachtoffer al gebeld door een zogenaamde helpdeskmedewerker van een bank die aangaf dat er problemen waren met de bankrekeningen van het 75-jarige slachtoffer en dat er onmiddellijke actie nodig was. Op een pinapparaat moest het slachtoffer vervolgens haar pincode intoetsen om de “problemen” op te lossen. Maar zij wist niet dat er betalingen werden verricht en dat de rekening werd leeggeplunderd.
Als bijvangst probeerde de zogenaamde helpdeskmedewerker ook nog dure sieraden te ontfutselen met de belofte dat hij deze veilig zou opbergen. Omdat de bank zo alert reageerde, werd de betaling tegengehouden en kon één van de verdachten op heterdaad worden aangehouden.
Veel slachtoffers
De werkwijze zou op diverse plekken in het land door de groep zijn toegepast. Alleen al in de eenheid Oost-Brabant kunnen waarschijnlijk meer dan 40 aangiften en meerdere oplichtingspogingen worden gekoppeld aan de groepering. Ook in België was de groep mogelijk actief. We hebben het vermoeden dat er in de groep een duidelijke functieverdeling was zoals een chauffeur, een ronselaar, meerdere bellers en personen die de buit te verdelen over diverse rekeningen.
In de woningen van de verdachten zijn grote contante geldbedragen aangetroffen die in beslag zijn genomen. Ook zijn er diverse kostbare voertuigen en luxegoederen afgepakt die mogelijk met crimineel geld zijn aangeschaft.
Ronselen minderjarigen
We hebben het vermoeden dat de verdachten vaak kwetsbare, minderjarige jongens ronselden om voor hen als loopjongen aan de deur te gaan. Vaak gaven ze een telefoon en een pinapparaat mee en terwijl de verdachte aan de deur stond, bleef de “helpdesk” het slachtoffer aan de lijn houden. Werkte het pinapparaat zogenaamd niet mee, dan namen zij de pinpas en pincode mee en kregen ze de opdracht om te pinnen.
Bron: Politie