AllesmisdrijfOnderzoekPolitie

Aanhoudingen en gestolen spullen bij helingcontrole | Rotterdam

Rotterdam – Dinsdag 8 april heeft de politie een grootscheepse actiedag gehouden om heling aan te pakken. 270 ondernemers en 10 particulieren zijn gecontroleerd. Daarbij zijn diverse spullen in beslag genomen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. Er zijn diverse bekeuringen uitgeschreven en twee personen zijn aangehouden.

Inbraken, straatroven en overvallen hebben een grote impact hebben op het slachtoffer en de maatschappij. Dagelijks houden politieagenten zich bezig met het bestrijden van deze vormen van criminaliteit. Onderdeel van die aanpak is het bezoeken van opkopers om te checken of zij geen gestolen goederen in kopen en verkopen.

Tijdens de actiedag zijn 270 opkopers gecontroleerd. Dit zijn de zogenoemde pawnshops, maar ook juweliers, belwinkels, rijwielhandelaren en oud-ijzer-handelaren. De rijwielhandelaren waren zich vaak niet bewust van de plicht die zij hebben om fietsen die zij tweedehands inkopen te registreren.

In een belwinkel in Rozenburg werden 14 pistoolpatronen en een vals paspoort gevonden. De eigenaar van de winkel is aangehouden. In Rotterdam-Centrum werd een man gecontroleerd die nog gesignaleerd bleek te staan. Ook hij is aangehouden. In een tweedehandswinkel in Spijkenisse werden diverse gestolen goederen aangetroffen en was het register niet op orde. Verspreid over de eenheid zijn tientallen goederen in beslag genomen waaronder een parelketting, een Rolex, een imitatievuurwapen, munitie, telefoons, iPads, laptops, een fotocamera, een boormachine en een fiets.

Na een overval of inbraak start de politie een onderzoek naar de dader. Onder andere met een buurtonderzoek, het verhoren van getuigen en een sporenonderzoek. Door ook een onderzoek te starten naar de buit vergroten we de kans de dader te pakken. “Met de helingcontroles willen we misdrijven oplossen, maar ook zorgen dat het voor misdadigers steeds moeilijker wordt om hun buit kwijt te raken”, vertelt Marc Wesselius, projectleider heling in de eenheid Rotterdam.

“De politie zet samen met de gemeente en Justitie fors in op het bestraffen van heling”, aldus Wesselius. “We gaan regelmatig bij opkopers langs om de administratie te controleren. Vandaag hebben we het extra groot opgetuigd om een signaal af te geven naar de branche. En naar helers, inbrekers en overvallers: misdaad mag niet lonen.”

Ook de heer Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, onderkent het belang van de aanpak. Hij was vandaag bij de actie aanwezig. “Het is mooi om vandaag van dichtbij te zien hoe hier in Rotterdam stevig wordt opgetreden tegen heling.” De minister noemde ook het belang van goede registratie bij opkopers: “Doordat opkopers niet alleen een omschrijving van het aangeboden goed in hun inkoopregister moeten noteren, maar ook de naam en het adres van de aanbieder, zijn gestolen goederen in principe eenvoudig naar de dief te herleiden.”

Opkopers zijn verplicht om te controleren of een aangeboden product van diefstal afkomstig is. Dit kunnen zij doen op

www.stopheling.nl

. Ook zijn zij wettelijk verplicht om een administratie bij te houden van de tweedehands goederen die zij inkopen. “Het liefst zien wij dat opkopers gebruiken maken van het Digitaal Opkopers Register”, licht Wesselius toe. “Dit digitale systeem koppelt de lijsten van verschillende opkopers aan elkaar en aan het register van www.stopheling.nl. En daardoor worden gestolen goederen steeds beter te traceren.”

Niet alleen opkopers maken zich schuldig aan heling. Ook particulieren. Vaak onbewust, bijvoorbeeld wanneer zij een ‘tweedehands’ artikel kopen via een website. “Criminelen zitten ook op Marktplaats. Maar ook particulieren kunnen een aangeboden product checken op

www.stopheling.nl

. Of via de handige app van deze site. Zo weten ze zeker dat ze zich niet schuldig maken aan heling.”, legt Wesselius uit. Soms kunnen particulieren ook zonder de site of app wel weten dat een product van diefstal afkomstig is. “De allernieuwste smartphone voor honderd euro, dat kan natuurlijk niet. Als een deal te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.”

Soms kopen mensen bewust een te mooie aanbieding. Wesselius: “Van de vrachtwagen gevallen is zo’n veelgebruikte term. Maar meestal zijn die mooie koopjes niet van een vrachtwagen gevallen. Soms zijn ze met grof geweld afgenomen van een oudere dame die zich de rest van haar leven niet meer veilig voelt in haar eigen huis. Ik hoop dat mensen zich hier bewust van worden.”

Voor particulieren is het volgens Wesselius altijd verstandig om zelf serienummers van waardevolle producten te noteren en foto’s te maken. “Een serienummer is een nummer op een product en dat maakt het product uniek en traceerbaar. Daarom is het altijd verstandig aangifte te doen via 112! Want met het serienummer is het makkelijker om het gestolen product op te sporen. Via de app ‘stopheling’ voor uw mobiele telefoon kunt u de nummers van uw spullen eenvoudig noteren. Deze app is ook te downloaden op de site www.stopheling.nl.

Foto: Politie

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.