Beleid

BLURREN / ONHERKENBAAR MAKEN

  1. Er bestaat geen ‘wet op de privacy’. Wat wij Nederlanders kennen als de privacy wetgeving, is geregeld als losse artikelen in diverse wetten. Denk aan de Auteurswet (portretrecht), de Postwet (briefgeheim) en het huis- en terreinrecht. Tezamen regelen die artikelen ‘de privacy’. Sinds mei 2018 is daar de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) bij gekomen.
  2. Een autokenteken is een openbaar gegeven. Daarom zitten deze kentekenplaten ook zo duidelijk leesbaar aan de buitenkant van elke auto. Met hele grote letters. Zowel aan de voor- als aan de achterkant. Als ze niet leesbaar zijn, krijg je zelfs een bekeuring.
  3. Een bekende kan een bepaalde auto misschien herkennen aan het kenteken (“dat is de VW Golf van Henkie”), maar ‘de gewone man’ kan niet op basis van het kenteken de naam van de kentekenhouder erbij zoeken. Bovendien kunnen bekenden van een bestuurder zijn/haar auto net zo goed herkennen aan stickers van de Efteling, aan die roestplek op de achterklep, aan het konijnenpootje wat aan de binnenspiegel hangt. Met andere woorden: ook als we het kenteken blurren, is dat geen garantie dat de auto niet herkend wordt door vrienden en bekenden. Het is dus simpelweg niet altijd te voorkomen dat een auto herkend wordt als ‘de auto van…’; hoezeer we ons best ook doen.
  4. Overigens: via https://ovi.rdw.nl  zijn op basis van het kenteken WEL een hele hoop andere gegevens over het voertuig voor eenieder in te zien. Dit is een openbare service van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Daar is bijvoorbeeld te zien wanneer de auto voor het laatst van eigenaar gewisseld is, en of deze verzekerd of gestolen is.
  5. Er is geen enkele wet die het publiceren van een beeld met een leesbaar kenteken verbiedt. Ook niet als de bestuurder ervan is aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol, om maar wat te noemen.

Uitzondering:

Er is ernstig letsel ontstaan. Concreet: als we vermoeden dat het slachtoffer zwaar gewond is geraakt of zelfs is omgekomen, en dat hij/zij dus niet in staat is om zelf de familie te contacten. Het kan niet de bedoeling zijn dat een naaste via onze site of social media te weten komt dat een bekende iets ernstigs is overkomen; dat moet via de politie en een persoonlijk gesprek.

HUISNUMMERS EN ANDERE DELEN VAN WONINGEN/BEDRIJFSPANDEN:

Bij ernstige misdrijven (moord, verkrachting, overvallen) zullen wij vaak het huisnummer (en dat van de buren) vervagen. Hetzelfde doen we als een verdachte van een misdrijf door een arrestatieteam uit een huis getrokken wordt.

Desondanks is het nog steeds goed mogelijk dat buurtbewoners het huis of bedrijfspand herkennen aan de gordijnen, de unieke kleur van de voordeur, de struik in de voortuin, of andere zaken.

Wij kunnen niet 100% voorkomen dat bekend wordt om welk huis of bedrijfspand het ging. De redactie zal hun best doen dit te voorkomen, maar wij kunnen niet garanderen. Wanneer een huisnummer wel/niet onherkenbaar gemaakt wordt, zal per situatie een redactionele keuze blijven.