ArrestatieteamcocaïneDrugsHulpverleningmisdrijfOnderzoekPersberichtenPolitie

Drie aanhoudingen na ontsleutelde cryptocommunicatiedata | Rotterdam

Rotterdam – Rechercheurs van de Dienst Regionale Recherche van de politie Rotterdam hebben, onder leiding van het Openbaar Ministerie, dinsdag 8 april jl. drie mannen aangehouden in een onderzoek naar een grootschalige handel in drugs.

De verdachten, een 43- en 30-jarige man uit Vlaardingen en een 46-jarige man Rotterdam zitten vast en worden verhoord. Het drietal wordt naast de handel in drugs ook verdacht van het witwassen van crimineel geld.

Onderzoek

De politie doorzocht vier woningen en twee panden in Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam. Ze kregen hierbij hulp van speurhond Jonas. Ook werd er met speciale apparatuur gezocht naar verborgen ruimtes. En met resultaat. Er werden duizenden euro’s aan cash gevonden, gouden sieraden en meerdere dure horloges wat allemaal in beslag genomen is. Daarnaast zijn er drie auto’s en verschillende telefoons en andere gegevensdragers in beslag genomen.

Het strafrechtelijk onderzoek startte met data die de politie in 2021 achterhaalde in een cryptocommunicatieonderzoek. Uit analyse van ontsleutelde cryptocommunicatiedata van communicatiedienst SkyECC kreeg het opsporingsteam de mannen in het vizier. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de Rechter-Commissaris. Het onderzoek gaat ondertussen door.

Cryptocommunicatiedata
Cryptocommunicatiedata zijn berichten en data die verkregen zijn uit de communicatie tussen versleutelde telefoons. Deze telefoons zijn populair onder criminelen. Criminelen denken onterecht dat ze in het geheim, buiten het zicht van opsporingsdiensten, kunnen opereren en niet gepakt kunnen worden. Inmiddels heeft de politie samen met diverse partners in binnen- en buitenland verschillende cryptocommunicatieplatformen ontmanteld.
Het onderzoeksteam in Rotterdam zet ieder dag vol in op cryptozaken. Zij analyseren en duiden informatie van onderschepte cryptocommunicatiedata van diverse cryptocommunicatieplatformen.

Week van de ondermijning
Volgende week is “De Week Tegen Ondermijning”. “En dat is niet voor niets” zegt de leider van het onderzoeksteam. “Er gaan miljarden euro’s om in de handel in drugs. De illegale inkomsten hieruit worden vervolgens witgewassen met allerlei gevolgen voor gewone, dagelijkse leven. Dit is geen ver-van-je-bed-show, het vindt vaak onder je neus plaats. Denk aan corruptie, bedreiging en excessief geweld, niet zelden “gewoon” op straat. Daarom pakken we dit hard aan.”
Buurtbewoners spelen in de aanpak een cruciale rol. Zij zijn de ogen en oren in de wijk. Zij hebben het vaak als eerste door als er iets niet klopt. Door het melden van verdachte situaties en misstanden kan criminaliteit worden voorkomen of worden aangepakt. Benieuwd welke signalen kunnen wijzen op ondermijning, kijk eens op www.houdmisdaaduitjebuurt.nl.

Als u informatie heeft maar u vindt het spannend om deze rechtstreeks via 0900-8844 met de politie te delen, kunt u terecht bij de stichting Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De medewerkers van deze stichting nemen anoniem uw informatie op en spelen deze anoniem door aan de politie.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.