Grote militaire oefening Falcon Autumn 31 oktober tot 18 november | Nederland

Nederland – vandaag maandag 31 oktober start de grote Navo oefening Falcon Autumn in Nederland.

Grote delen van Nederland krijgen tussen 31 oktober en 18 november te maken met oefening Falcon Autumn. Eenheden op de grond en in de lucht trainen grootschalige luchtlandingsoperaties.

Tijdens Falcon Autumn traint de krijgsmacht samen met andere landen om zich voor te bereiden op grootschalige luchtlandingsoperaties. Meer dan 1.000 militairen en 37 helikopters doen mee, op verschillende locaties in Nederland.

Het is een oefening van 11 Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikoptercommando. Wanneer zij samenwerken, vormen zij 11 Air Manoeuvre Brigade (11AMB). Daarnaast doen er ook militairen en helikopters mee uit Duitsland, Polen en de Verenigde Staten.

De eerste hoofdtaak van Defensie is het verdedigen van het Nederlands grondgebied en dat van bondgenoten. Daarvoor moeten eenheden getraind zijn. Altijd paraat om te vechten onder oorlogsomstandigheden. De Russische invasie van Oekraïne maakt dicht bij huis duidelijk hoe belangrijk dat is. En dat veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.

Programma:

Locaties waar in het bijzonder wordt geoefend zijn: Wijk bij Duurstede, Ossesluis, Drachten, Malden, Emmen, Balloërveld, Prikkedam, Havelte, De Haar en Valkenburg (Zuid-Holland). Vredepeel is 3 weken de thuisbasis voor alle helikopters.

Het verhaal
Tijdens Falcon Autumn oefent de krijgsmacht het beschermen van het NAVO-grondgebied. Er is een land aangevallen en de bondgenoten reageren daarop. Een zogeheten artikel-5-scenario, waarbij bondgenoten de krachten bundelen als 1 van hen wordt aangevallen. De luchtmobiele militairen moeten belangrijk terrein terugwinnen en de vijand verjagen. Ze verplaatsen zich tijdens de oefening te voet, met lichte voertuigen of per helikopter.

De oefenlocaties

Dat gebeurt allemaal in verschillende dorpen en steden in Oost-Nederland. Van de provincies Friesland en Groningen tot Noord-Brabant. En op het laatst in het Zuid-Hollandse Valkenburg. De uitvalsbasis van de helikopters is de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel.

Klein beginnen, groots eindigen
De oefening duurt van 31 oktober tot 18 november.

In de eerste week oefenen de eenheden vooral het samenwerken. Ze wennen aan elkaar en stemmen hun werkwijze af. In de lucht gebeurt dat met verschillende helikopters uit verschillende landen. En dan is er de samenwerking tussen helikopters en eenheden op de grond. De oefeningen van deze eerste week komen samen in een grote gezamenlijke actie.

De tweede week begint met kleinschalig optreden. De eenheden oefenen verschillende acties waarbij militairen door de lucht worden vervoerd en op de grond worden ondersteund in hun aanval. Ook deze tweede week werken de eenheden toe naar een grote militaire actie.

In week 3 van de oefening is het finalestuk. De eenheden verplaatsen zich voor een grootschalig optreden (air assault) naar voormalig vliegveld Valkenburg.

Alles draait om air manoeuvre
Het gezamenlijk optreden van grond- en luchteenheden heet air manoeuvre. Er zijn verschillende vormen van air manoeuvre die tijdens Falcon Autumn ingezet kunnen worden:

Air assault: offensieve operatie om bijvoorbeeld een bruggenhoofd te vormen (diep) in vijandelijk gebied. De militairen gebruiken een combinatie van vuurkracht, snelheid en het verrassingseffect. Gevechts- en transporthelikopters en infanterie zijn continu nauw bij een operatie betrokken.
Air attack: de zwaarbewapende Apache-gevechtshelikopters hebben de hoofdrol. Luchtmobiele militairen ondersteunen vanaf de grond door bijvoorbeeld doelen aan te wijzen.
Air drop (para): het droppen van parachutisten en hun uitrusting, om direct op de grond tactische opdrachten uit te voeren.
Air mobile: helikopters landen direct in een inzetgebied en zetten personeel af.
Air assault (AASLT) is de moeilijkste en meest intensieve vorm van air manoeuvre en de specialiteit van de luchtmobiele brigade.

Volg de oefening Falcon Autumn:
Hoewel de oefening Falcon Autumn deels in de publieke ruimte plaatsvindt, is het niet mogelijk de oefening te bezoeken. Wel is via de social mediakanalen van 11 Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando regelmatig informatie te vinden over de oefening.

Voorafgaand aan en tijdens de oefening is Falcon Autumn via verschillende media te volgen.

Facebook | www.facebook.com/luchtmobielebrigade en www.facebook.com/luchtmacht.
Twitter| @dhcluchtmacht en @11luchtmobiel.
Instagram | www.instagram.com/koninklijkeluchtmacht en www.instagram.com/luchtmobielebrigade.
Website defensie.nl.
Regionale kranten.


Defensie kondigt ook aan waar geoefend en gevlogen wordt. En als de militairen harde oefenknallen gebruiken probeert Defensie omwonenden en belanghebbenden vooraf te informeren.

Bron: Luchtmacht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.