ArrestatieteamBerovingDiefstalHulpverleningmisdrijfOnderzoekPersberichtenPolitie

Man en vrouw aangehouden voor ondergronds verplaatsen van miljoenen euro’s, dollars en ponden | Driebergen – Rotterdam

Rotterdam – Op dinsdag 9 april zijn in een onderzoek naar ondergronds bankieren een 47-jarige man en 40-jarige vrouw uit Rotterdam aangehouden. Zij worden verdacht van het ondergronds verplaatsen van miljoenen euro’s, dollars en ponden.

Tijdens doorzoekingen in de woning en een toko zijn diverse gegevensdragers, contant geld en een geldtelmachine in beslag genomen voor nader onderzoek. Ook is een Range Rover in beslag genomen en is beslag gelegd op diverse bankrekeningen.

Start onderzoek

Vanuit de Taskforce Underground Banking (TF-UB) startte een financieel rechercheteam van de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies onder leiding van het Landelijk Parket op 30 mei 2023 onderzoek 26Alencon. De man en vrouw worden verdacht van het (inter)nationaal verplaatsen van grote contante geldbedragen voor derden. Uit het onderzoek komt naar voren dat er voor miljoenen aan verschillende euro’s, dollars en ponden zijn verplaatst. Vermoedelijk is dit contante geld afkomstig uit misdrijven. Het onderzoek is in volle gang.

Crimineel ondergronds bankieren 

Het (ondergronds) verplaatsen van misdaadgeld is van cruciaal belang voor het laten draaien van de internationaal opererende georganiseerde misdaad. Crimineel ondergronds bankieren is een vorm van georganiseerde criminaliteit. Daarbij worden grote hoeveelheden contant geld verplaatst of omgezet in cryptovaluta binnen een netwerk van ondergrondse bankiers en valutabrokers. Dit geld is voornamelijk afkomstig uit drugshandel en wordt gebruikt voor investeringen in vermogen of criminele activiteiten.

Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan. Een ondergrondse bankier is daarmee een sleutelfiguur en cruciale schakel in de georganiseerde misdaad. 

Speerpunt OM en politie

Het aanpakken en bestrijden van crimineel ondergronds bankieren is een speerpunt van de politie en het OM. De Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies van de politie en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie ontwikkelden binnen de TF-UB een systeemaanpak voor het bestrijden van de meest ondermijnende internationaal opererende netwerken van ondergrondse bankiers en valutabrokers.

Bron: Politie

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.