AllesHulpverleningOnderzoekPersberichtenPolitie

Nieuw blog: Wijkagent Kim van Spangen / Mathenesse | Delfshaven Rotterdam

Rotterdam – Een groot geheim.

De buren hebben wateroverlast, dat komt waarschijnlijk uit die woning.’ Als wijkagent draait Kim voor zo’n melding haar hand niet om. De bewoner reageerde niet op kloppen en aanroepen dus werd de slotenmaker van de politie erbij geroepen. Die heeft zijn materieel nog maar net in de deur gestoken als er een voorzichtig: ‘Hallo’, van de andere kant van de deur klinkt.

‘Goedemiddag meneer, ik ben Kim van de politie. Ik wil graag even binnenkomen.’ Als ze zijn gezicht ziet weet Kim genoeg… hier is iets aan de hand. Haar politiebrein maakt overuren: ‘Iets crimineels? Een zorgcasus?’ De keurig geklede meneer probeert haar duidelijk uit de woning te weren maar de geur die uit de woning komt vertelt haar een verhaal. Ze moet naar binnen.

Na kort aandringen mag ze de woning binnenkomen. Pas dan wordt duidelijk dat de bewoner van dit huis een groot geheim heeft. Hoewel meneer een baan heeft en er verzorgd uit ziet, is de woning ernstig vervuild. Voorzichtig schuifelt ze door het huis, om lege flessen, afval en allerlei ondefinieerbare vormen van troep heen, de sterke lucht negerend. Ze ziet de blik op zijn gezicht, schaamte en verdriet. En nu? Nu ligt zijn grote geheim op straat.

Al snel blijkt dat de bewoner niet de veroorzaker van wateroverlast was. Dat kon ook niet. In 2019 is hij na een vakantie afgesloten van gas, elektra en water. Hij wist niet hoe hij dit terug moest krijgen. Daarnaast blijkt hij een medische conditie te hebben waar hij geen zorg voor krijgt. Toch wil hij de tegenslagen in zijn leven niet delen met anderen. Hij gaat iedere dag werken en weer naar huis. Maar anderen mogen zijn geheim niet weten. Dit maakt dat hij geïsoleerd is geraakt. Dat raakt het hart van wijkagent Kim.
Ze besluit hem streng aan te pakken. ‘Ik geef u de tijd om te verwerken dat uw geheim ontdekt is. Maar ik laat u niet los!’ Zo gezegd, zo gedaan.

Kim springt in de telefoon en belt het GGD schoonmaakteam. Ze mobiliseert samen met meneer een medisch team. Gas, water en elektra bedrijven worden benaderd om hem zo snel mogelijk weer te voorzien van deze belangrijke basisbehoeften.

De schaamte zorgt ervoor dat de bewoner het liefst zo ver mogelijk weg zou duiken. Kim doet wat ze beloofd heeft. Regelmatig stuurt ze appjes: ‘Hallo, hier is uw stalker. Hoe was het bij de huisarts?’ ‘Stalker hier, vandaag komen we een voorverkenning maken met de schoonmaakploeg.’

Stap voor stap durft de bewoner zich over te geven. Zijn geheim verdwijnt. Hij wordt geholpen bij zijn medische conditie. Zijn huis wordt weer op orde gebracht en het contact met familieleden wordt hersteld.
Politie, gemeente en zorginstellingen slaan de handen ineen.

‘Ik kan me niet voorstellen dat ik jaren zo geleefd heb en dat nu, in tweeënhalve week, mijn leven weer op de rit komt.’ Het leven zit niet altijd mee. Misschien heeft u een geheim. Weet dat er altijd hulpverleners zijn, mensen van de gemeente, van de politie die u willen helpen.

Tekst & Foto: Politie Basisteam Delfshaven

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.