AllesPersberichten

Ruwaard van Putten Ziekenhuis failliet

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is failliet. Het Spijkenisser ziekenhuis is bezweken onder zijn schuldenlast van zo’n 30 miljoen euro.

De financiële problemen bij het Ruwaard spelen al geruime tijd. Daar kwam vorig jaar de sluiting van de afdeling cardiologie bij. Op die afdeling zijn in 2010 ongewoon veel mensen overleden, zo kwam in november naar buiten.

Risico
Over een eventuele doorstart is nog niets bekend. Daarover vinden nog steeds intensieve gesprekken plaats, meldde het ziekenhuis. Eerdere overnamegesprekken zijn op niets uitgelopen. Onder meer het Maasstad, Ikazia en Van Weel-Bethesdaziekenhuis waren in de race om het Ruwaard over te nemen, maar het financiële risico was hen te groot.

Mocht het Ruwaard definitief de deuren sluiten, dan moet er snel een oplossing komen voor de spoedeisende hulp op Voorne-Putten. De regionale ambulancezorg heeft er lang voor gepleit om het Ruwaard open te houden, omdat het anders mogelijk te lang zal duren voordat mensen in spoedgevallen in een ziekenhuis kunnen zijn.

Hoge sterftecijfers
In het ziekenhuis werken ongeveer 800 mensen. Onlangs bleek al dat het ziekenhuis dreigde te bezwijken onder een schuldenlast van zo’n 30 miljoen euro.

De problemen van het Ruwaard ontstonden vorig jaar, toen bleek dat de sterftecijfers van de hartafdeling in 2010 onverwacht hoog waren. De sluiting van de afdeling cardiologie die daarop volgde, kostte het ziekenhuis veel geld. Ook andere afdelingen hadden last van de negatieve publiciteit: patiënten gingen het Ruwaard mijden.

Bron: Rijnmond

Gerelateerde artikelen