OnderzoekPolitie

Tieners aangehouden voor oplichting

Rotterdam – Dankzij uitgebreid en aanhoudend onderzoek kon de politie de afgelopen weken tien jonge oplichters aanhouden. Met elkaar wisten zij bij zeker vijftien mensen hun smartphone afhandig te maken.

De aangehouden verdachten, in de leeftijd van 13 tot 16 jaar uit Rotterdam, reageerden op internet op advertenties waarin smartphones werden aangeboden. Na het eerste telefonisch contact werd een afspraak gemaakt in de Tarwewijk, meestal bij een portiek van een flat. Vervolgens hielden de verdachten de aanbieders goed in de gaten. Wanneer de aanbieder alleen was, werd gezegd dat de telefoon voor een zieke moeder was die thuis op bed lag en dat ze de telefoon even aan de moeder wilde laten zien. Door het slachtoffer werd vervolgens in goed vertrouwen de telefoon meegegeven. De verdachten kwamen echter nooit meer terug.

Oplichting

De afgelopen weken deed de politie uitgebreid onderzoek en konden in totaal tien verdachten worden aangehouden. Met het aanhouden van deze verdachten van oplichting zijn vermoedelijk vijftien zaken opgelost, waaronder een afpersing van een 8-jarige jongen. Rechercheurs sluiten niet uit dat meer mensen slachtoffer zijn geworden van een soortgelijke oplichting, maar hier (nog) geen aangifte van hebben gedaan.

Verantwoorden bij de rechter

Inmiddels zijn de tieners heengezonden door het Openbaar Ministerie. Zij zijn en blijven nog wel verdachten in deze zaak en moeten zich later verantwoorden bij de rechter. Drie van de tien verdachten zijn na de voorgeleiding aan de rechter-commissaris onder voorwaarden heengezonden. De officier heeft appèl aangetekend tegen deze beslissing.

Preventie

Het merendeel van de (ver)kopers op verkoopsites heeft goede bedoelingen en is betrouwbaar. Helaas gaat het ook wel eens mis en maken mensen misbruik van het vertrouwen van anderen, daarom een aantal tips.

  1. Laat uw gezonde verstand spreken: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo
  2. Bekijk hoe lang de verkoper actief is op de verkoopsite, check zijn andere advertenties en maak persoonlijk contact
  3. Controleer de verkoper: Google zijn gegevens en check telefoon en bankrekeningnummer via hetMeldpunt Internetoplichting
  4. Betaal het product via PayPal en uw aankopen zijn in veel gevallen onbeperkt beschermd
  5. Wees alert bij kopers en verkopers uit het buitenland en gebruik geen (anonieme) betaalmethoden als Western Union
  6. Voor meer informatie kijk op:https://www.mijnpolitie.nl/if.shtml

BRON: politie.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.