ArrestatieteamBerovingDiefstalHulpverleningmisdrijfOnderzoekPersberichtenPolitie

Vier aanhoudingen na phishing en bankhelpdeskfraude | Rotterdam – Nederland

Rotterdam – Het Cybercrimeteam van Rotterdam heeft dinsdag 27 februari vier mannen aangehouden in een onderzoek naar phishing en bankhelpdeskfraude. Zij hielden zich op grote schaal bezig met deze oplichting.

Iedereen kent de mailtjes, whatsappjes of telefoontjes van oplichters. Maar soms zijn ze niet van echt te onderscheiden. “Mensen worden slachtoffer van geraffineerde acties van criminelen. Het gaat al lang niet meer om de tiener op de donkere zolderkamer achter z’n computer. Het gaat om organisaties met grote verdienmodellen, waar tienduizenden mensen jaarlijks slachtoffer van worden.

En die slachtoffers? Hun leven ligt op z’n minst op de kop, maar het voelt vaker alsof hun leven compleet verwoest is”, aldus Ruben van Well, Accountmanager Publiek Private Samenwerking bij het Cybercrimeteam van Rotterdam. “Het is goed dat we deze mannen hebben aangehouden. Dat is namelijk waar we als cybercrimeteam naar streven – impactvolle cybercrime bestrijden. Criminelen die op deze manier veel slachtoffers maken (en achterlaten), mogen niet ongestraft blijven. Linksom of rechtsom pakken we ze”, zegt Ruben.

Bijzondere aanhoudingen
De aangehouden mannen zijn 23, 26, 29 en 30 jaar oud en komen uit Almere, Huizen en Amersfoort. De 26-jarige man wordt ervan verdacht een coördinerende functie te hebben gehad. Hij richtte de service in en zorgde dat anderen daadwerkelijk mensen konden oplichten. De andere twee worden verdacht van de uitvoering van de oplichtende praktijken. Deze verdachten zijn inmiddels aangehouden, maar meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het onderzoek is nog in volle gang. De 23-jarige is in 2021 ook al aangehouden in een onderzoek naar bankhelpdeskfraude.

Maar was momenteel op vrije voeten op voorwaarde dat hij zich aan een aantal afspraken hield. In maart moest hij sowieso voorkomen voor de zaak uit 2021.

Doorzoekingen
Bij de doorzoekingen zijn grote hoeveelheden geld, sieraden, horloges, grote hoeveelheden luxe/designerkleding en schoenen en een auto in beslag genomen. “Laat dit ook een waarschuwing zijn voor de criminelen die zich hiermee bezighouden. Je wordt niet alleen aangehouden, maar ook je waardevolle spullen worden afgenomen om slachtoffers te kunnen compenseren”, aldus Ruben van Well.

De politie kwam de mannen op het spoor na onderzoek naar gegevens uit het grote internationale cybercrimeonderzoek ‘Operation Cookiemonster’ van afgelopen jaar.

Foto: Politie

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.