32-jarige Terreurverdachte opgepakt bij inval | Rotterdam West

Rotterdam – De Dienst Speciale Interventies (DSI) heeft vanmiddag vier verdachten aangehouden Rotterdam-West die mogelijk betrokken zijn geweest bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. Drie verdachten zijn een 32-jarige Fransman en twee Algerijnse mannen van 43 en 47 jaar, zij werden in de Gerrit van de Lindestraat en de van Oosterzeestraat op straat door het speciale team aangehouden. Van de vierde verdachte is de personalia nog niet bekend. 

Volgens de Nieuwszender ITélé is één van de Fransman Anis B. Hij zou ondermeer met Reda Kriket in Syrië zijn geweest. Nadat de verdachten waren aangehouden zijn de woningen van de mannen doorzocht. Dit gebeurde in de Burgemeester Meineszstraat en de Mathenesserweg. Omwonenden zijn door de politie uit hun woningen gehaald omdat er de mogelijkheid bestond dat er explosieven aanwezig zijn geweest. De EOD heeft onderzoek gedaan waarna de recherche zijn werk kon gaan doen. Om vrije werkruimte te creëren werd het gebied in een straal van 300 meter afgezet.

Aanhoudingen waren op verzoek Franse Justitie
De aanhoudingen die zijn verricht kwamen door een verzoek van de Franse Justitie. Zij hadden de 34-jarige man Kriket afgelopen donderdag aangehouden in Parijs in de wijk Boulogne-Billancourt. Toen hij werd gearresteerd werd zijn woning doorzocht. Daar kwam naar voren dat hij al heel erg ver was met het voorbereiden van een aanslag. Mede daarop zijn er ook in België arrestaties verricht.

De aangehouden Fransman zal naar verwachting binnenkort worden uitgeleverd aan Frankrijk. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag in Parijs. De betrokkenheid van de andere drie verdachten wordt onderzocht. Het is niet bekend of de politie in de woningen iets heeft aangetroffen.

Bij de aanhoudingen werd onder andere gebruikt gemaakt van scherpschutters. Zij stonden met grote geweren klaar op straat en lagen ook op het dak. Een speciale bomhond ging op zoek naar explosieven. De Explosieve opruimingsdienst deed het onderzoek in de woning. De Dienst Speciale Interventies hebben alle verdachten aangehouden.

Geen aanwijzingen voor plannen aanslag in Nederland
Het Openbaar Ministerie liet weten dat er geen aanwijzingen zijn voor een aanslag in Nederland. De politie in Frankrijk kwam een telefoonnummer tegen tijdens de doorzoekingen. De Nederlandse Politie traceerde dit nummer waarna zij de verdachten op het spoor kwamen. Bij de doorzoekingen in de woningn zijn geen explosieven aangetroffen.

Tekst: Jeffrey Jacobs | Video & Foto’s: Kevin Schenk

Eén gedachte over “32-jarige Terreurverdachte opgepakt bij inval | Rotterdam West

  • 28 maart 2016 om 07:49
    Permalink

    Eindeloos respect voor de mannen van de DSI en RRT. Dagelijks staan zij paraat om dit soort klussen
    te klaren en wagen iedere keer weer hun leven om dit soort figuren op te pakken. Deze ‘stille’ eenheden
    doen geweldig werk voor onze veiligheid en treden nooit in het openbaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.