HulpverleningmisdrijfOnderzoekPersberichtenPolitie

Politie inval bij bedrijf dat verdacht wordt van miljoenenzwendel met grondstoffen voor biodiesel | Rotterdam

Rotterdam – Op 6 november heeft het team Milieu van de Politie Rotterdam in samenwerking met het Openbaar Ministerie een inval gedaan bij een bedrijf op de Veluwe dat ervan wordt verdacht te frauderen met grondstoffen voor biobrandstoffen.

Deze fraude heeft verstrekkende gevolgen voor het milieu, de kwaliteit van biodieselproducten, maar mogelijk ook voor voertuigen zoals auto, scooter en motor.

Het beleid vanuit de EU is dat in 2030 minimaal 42,5% van de brandstof voor het wegvervoer uit alternatieve brandstoffen moet bestaan om zo de totale CO2-uitstoot omlaag te krijgen. Daarom worden fossiele brandstoffen zoals diesel en benzine gemengd met alternatieve brandstoffen die bestaan uit plantaardig materiaal (soja-, kokos-, of raapzaadolie) of zogeheten ‘afgedankte oliën en vetten’ zoals frituurvet of slachtafval.  Deze oliën en vetten krijgen op basis van hun samenstelling verschillende codes en/of omschrijvingen toegewezen, zodat duidelijk is uit welke materialen de biobrandstof is samengesteld. Op basis daarvan kan de daadwerkelijke CO2-reductie worden vastgesteld

Lucratieve grondstof
De biodiesel die wordt gemaakt van gebruikt frituurvet stoot maar 11% CO2 uit ten opzichte van reguliere diesel en draagt daarmee fors bij aan de CO2-reductie. Frituurolie is daarom een zeer lucratieve grondstof, mits deze niet vermengd is met andere oliën en vetten. Het bedrijf waar de inval plaatsvond wordt ervan verdacht frituurolie te vermengen en deze te coderen en omschrijven als pure frituurolie. Dit is fraude en heeft directe gevolgen voor het milieu.

Het lijkt op papier dat Nederland goed bezig is met CO2-reductie om de ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen. Echter door de fraude met de grondstoffen wordt in werkelijkheid de CO2-reductie veel geringer. Tevens is de verdenking dat dit bedrijf ook nog eens miljoenen euro’s verdient aan deze fraude. Naast de gevolgen voor het milieu, is de kwaliteit van de brandstof slechter, wat kan leiden tot schade aan de motor van een voertuig, zoals auto, scooter, motor of vrachtwagen.

Beslaglegging
Bij de inval werden onder meer (digitale) administratie, computers en telefoons in beslaggenomen. Ook werd beslag gelegd op meerder vrachtwagens en opleggers en enkele duizenden euro’s aan contant geld. Er zijn monsters genomen uit diverse olieopslagtanks, deze worden verder onderzocht. Behalve in de Veluwe, werd er ook bij een ander bedrijf in de regio Rotterdam de administratie ingenomen. Vanwege de specialistische kennis van het Team Milieu van de Rotterdamse Politie werden zij gevraagd deze zaak op zich te nemen. 

Bij de invallen is niemand aangehouden. De politie doet verder onderzoek en sluit niet uit dat er in de toekomst wel aanhoudingen worden verricht. Uiteindelijk bepaalt het Openbaar Ministerie of er op basis van bewijsvoering strafrechtelijke vervolging plaatsvindt. 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.