HulpverleningmisdrijfMishandelingOnderzoekPersberichtenPolitie

Reactie politie over sociaal onveilig werkklimaat bij basisteam centrum eenheid Rotterdam | Rotterdam

Rotterdam – De afgelopen maanden is er in opdracht van de sector- en eenheidsleiding een teamscan uitgevoerd bij basisteam Centrum, door bureau Governance & Integrity (G&I). Aanleiding hiervoor waren signalen die in december 2023 binnenkwamen bij de sectorleiding van het district en bij de eenheidsleiding.

De klachten betreffen onder andere racisme, discriminatie, grensoverschrijdend seksueel gedrag, pesterijen, alcoholgebruik en buitensporig geweld op straat.

Politiechef Fred Westerbeke: “Er waren zorgen over het sociaal veilig werkklimaat binnen het basisteam Centrum. Tegelijkertijd ontvingen wij bericht van de Nederlandse Politie Bond (NPB) met dezelfde signalen. Hierna is direct besloten dit zorgvuldig uit te zoeken en is in januari opdracht gegeven aan G&I om onderzoek te doen. Het is een onderzoek geweest naar onderliggende patronen. Heel bewust hebben wij als eenheidsleiding voor deze vorm van onderzoek gekozen. Wetende dat we met dit onderzoek pijn naar boven halen die niet 1, 2, 3 is opgelost.” Meer dan 75 collega’s hebben hieraan bijgedragen en zich open en kwetsbaar opgesteld in de interviews met als doel om hier, uiteindelijk, met elkaar weer het teamgevoel te ervaren.

Gevoel eenheidsleiding

Politiechef Fred Westerbeke: “Als eenheidsleiding zijn wij geschrokken van de conclusies die uit het rapport zijn gekomen, die zijn niet mals en dat hebben wij ook eind juni uitgesproken tijdens de presentatie van de resultaten aan het gehele team. Uit de uitkomsten blijkt dat het op meerdere fronten (onder meer op het gebied van leiderschap en omgangsvormen) niet goed gaat binnen het team. Als het gaat om pesterijen, vrouwonvriendelijk gedrag, racisme, dan is daar echt geen ruimte meer voor. Die grens is bereikt.”

Kwetsbaar proces

“Het is een zeer kwetsbaar proces geweest. We werken met elkaar aan een cultuur waarin collega’s zich uitspreken wanneer ze zich niet veilig voelen in het team. Dat is in dit geval gebeurt. Waarbij wij de kans hebben gekregen om dit uitgebreid te onderzoeken. Dankzij de collega’s van het basisteam ligt er een rapport waar we mee aan de slag zijn gegaan. Er is moed nodig, om je uit te durven spreken en op die manier kwetsbaar op te stellen. Ik waardeer de openheid van de collega’s. Zij hebben in vertrouwen meegewerkt en hebben dit rapport allemaal kunnen lezen en velen hebben dit ook gedaan. Wij hebben hen beloofd dat hun input in een vertrouwelijk rapport terecht zou komen. Vandaar dat we dit rapport ook niet verder extern delen. De conclusies en aanbevelingen uit het rapport nemen we over. De aanbevelingen worden momenteel omgezet naar acties.”

Aanbevelingen

Er zijn tien aanbevelingen gedaan. Een van de aanbevelingen is onder meer het verbeteren en versterken van de leiderschapsstijl, ook wordt er een schouw uitgevoerd onder de leidinggevenden. Maar ook personele zorg verbeteren (onder meer de zorg na incidenten verbeteren), het gebiedsgebonden werk versterken en werk maken van de aanpak van discriminatie vallen onder de aanbevelingen.

Concreet is bijvoorbeeld het team leidinggevenden versterkt met een HR adviseur, een zeer ervaren leidinggevende en een veranderkundige. Daarnaast is er een ervaren IBT docent aan het team toegevoegd om de leercirkel rondom de toepassing van geweld verder vorm te geven.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.