Reeks incidenten zorgen voor verloop van personeel in de Kijvelanden

Een spanningsboog onder het personeel van de extra beveiligde afdeling in TBS kliniek de Kijvelanden in Poortugaal.

Afgelopen periode kenmerkt de afdeling voor Extreem Vlucht- en Beheersgevaarlijke (EVBG) zich aan heftige incidenten. Herhaaldelijk vinden er gewelddadige incidenten plaats wat zorgt voor een grote spanningsboog onder het personeel. Personeelsleden willen overgeplaatst worden of zoeken elders een baan, uit vrees voor hun eigen veiligheid.


Een voormalig medewerker van de kliniek werd meermaals aangevallen door patiƫnten en met de dood bedreigd. Het personeelslid liep een wervelbreuk op. De oud-medewerker hield het voor gezien bij de Kijvelanden en is elders aan de slag gegaan.

Tegen de verdachte, die het personeelslid een wervelbreuk toebracht loopt nog een strafzaak. De verdachte wordt onder andere zware mishandeling ten laste gelegd. Een vrouwelijk personeelslid werd door diezelfde verdachte, welke gewapend was met een scherp voorwerp, bedreigd met de dood.

De gemoederen lopen constant hoog op, in de TBS-kliniek. Een 27-jarige verdachte Shivan B. heeft meermaals brandgesticht in zijn cel, wist van een plastic fles een steekwapen te maken, waarmee hij personeelsleden mee dreigde dood te steken. Shivan B. heeft een medewerker overgoten met hete koffie, welke brandwonden opliep. Ten slotte heeft Shivan B. een beker met urine in het gezicht gegooid van een vrouwelijk staflid.

De officier van justitie schetst tijdens de zitting: ” Die mensen zijn er om jullie te helpen. Maar ze trekken het op den duur niet meer.”

De Kijvelanden is vaak terughoudend met het doen van aangifte. Echter waren deze feiten zodanig ernstig dat de Kijvelanden hier niet om heen kon. De reeks aan incidenten heeft er toe geleid, aldus de Officier van Justitie in de rechtszaal, dat personeel overplaatsing aanvraagt om dat het toe is aan iets anders. Daarbij werd gerefereerd aan het vertrek van een hoofd-behandeling.

De verdachte is veroordeeld tot 1 jaar cel en TBS-met dwangverpleging, met aftrek van het voorarrest. Toen de rechter zijn eis kenbaar had gemaakt, gaf de rechter aan dat binnen twee weken een hoger beroep ingediend kon worden. Shivan B hoefde daar niet lang over na te denken: ”Geen hoger beroep, ik zit hier nog wel lekker een halfjaartje” aldus de verdachte Shivan B.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.